Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

2 0 1 7

Χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη χρωματιστά όνειρα,  θετικά συναισθήματα, πλατιά χαμόγελα και όμορφες στιγμές, να είναι η νέα χρονιά.




ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 

2017



ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Τάξεις Ε, Β, Α1, Α2, Βιβλία σε ρόδες...Καρυοθραύστης

Οι μαθητές της Ε τάξης παρουσιάζουν το παραμύθι "Καρυοθραύστης " στους μαθητές των Α και Β τάξεων...

Η παρουσίαση έγινε με τη χρήση κουκλών που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές. Το κουκλοθέατρο ήταν το μέσο, οι μελωδίες το περιβάλλον, όλοι μαζί επιβιβαστήκαμε στο γιορτινό όχημα που δημιουργήσαμε και ... ταξιδέψαμε, ονειρευτήκαμε και διασκεδάσαμε. 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τάξεις Ε, Β, Α1, Α2, Βιβλία σε ρόδες. Συνεργασία..

Ανοίγοντας τη " Βαλίτσα με ρόδες" ανακαλύψαμε πολλούς τίτλους βιβλίων, άλλα για μεγαλύτερους μαθητές και άλλα για μικρότερους, σαν κι εμάς. Ένα από τα βιβλία λοιπόν,




είχε τίτλο: 

"Με αυτή τη μπάλα παίζουμε όλοι" 
...και μετά από δημοκρατικές διαδικασίες, όπως οι μεγάλοι λένε στην τηλεόραση.... αποφασίσαμε να το διαβάσουμε στην τάξη και να το προσεγγίσουμε βιωματικά.
Έχοντας σαν αρχή ότι το παιχνίδι αποτελεί το βιωματικό μέσο για την ανάπτυξη κάθε είδους δεξιότητας ξεκινήσαμε !!! 

Πώς; 

Παίζοντας φυσικά OΛΟΙ με μία μπάλα δική μας κατασκευής . Μια χαρτόμπαλα
" Χτύπημα και όνομα " λεγόταν το παιχνίδι. 
Στόχο είχαμε την ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης, της εξοικείωσης με τα ονόματα και φυσικά να διασκεδάσουμε.
Χρειαζόμαστε κι ένα κουτί που γράψαμε πάνω το όνομα του παιχνιδιού μας. (χρησιμοποιήσαμε το κουτί από ένα προτζέκτορα που μόλις έφερε στο σχολείο μας ο Σύλλογος Γονέων).

Φτιάξαμε έναν κύκλο και το παιχνίδι ξεκίνησε. Κάποιος από εμάς πήρε την μπάλα. Αυτός λοιπόν, έπρεπε να σηκωθεί να πει το όνομά του χτυπώντας ρυθμικά τα πόδια του και να προσπαθήσει να ρίξει την μπάλα μέσα στο κουτί.


Αν τα κατάφερνε αυτός αποφάσιζε περπατώντας γύρω από τον κύκλο σε ποιον θα δώσει τη μπάλα για να συνεχίσει. Ο καθένας είχε δύο ευκαιρίες.Γνωριστήκαμε, συνεργαστήκαμε, παίξαμε ΟΛΟΙ και περάσαμε όμορφα.




σχετικά:
Βιβλία σε ρόδες. Παιχνίδια

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Α τάξη, project "Αλλάζω". Χρωματίζω τα συναισθήματα

Κάθε χρώμα κι ένα διαφορετικό συναίσθημα..
  • γαλάζιο-χαρά
  • πράσινο- έκπληξη 
  • κόκκινο-θυμός 
  • γκρι-λύπη 
  • κίτρινο-φόβος 
  • πορτοκαλί-αγάπη...


...'Ολ' αυτά μαζί φτιάχνουν "εμάς". Είμαστε αυτό που εκφράζουμε. Αυτό βλέπουν οι άλλοι. Είναι το διαβατήριό μας, για να περάσουμε τα κοινωνικά σύνορα. 



Τα ανθρωπάκια μας, μας
συντροφεύουν σε κάθε
δραστηριότητα
Ο μπάρμπα Μύθος και τα έξι του πρόβατα ήταν, συναισθηματικά, άρρηκτα συνδεδεμένοι. Εμείς επιλέξαμε κάτι συνηθισμένο για τους μεγάλους, στη σφαίρα της θεωρίας τους, αλλά πολύ πρωτότυπο για μας. 
Χρωματίζουμε στο συναίσθημα!
Έτσι κι αλλιώς το συναίσθημα μας "βάφει" συχνά...."κοκκινίζουμε από θυμό, κιτρινίζουμε από φόβο .... γιατί να μην το αντιστρέψουμε! Πήραμε κορδέλες και τις συνδέσαμε με ένα διαφορετικό συναίσθημα για κάθε χρώμα. 


Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Α τάξη, project "Αλλάζω". Θα ήθελες όλοι οι άνθρωποι να κατανοούν ο ένας τον άλλο;;

Ξεκίνησε λοιπόν....Μαζί του η "Αγάπη", ο "Φόβος", ο "Θυμός", η "Λύπη", η " Έκπληξη", και η "Χαρά".


-Πού πάμε μπάρμπα Μύθε; Ρώτησε η Έκπληξη.


-Πάμε στην πόλη. Πάμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, γιατί όπως ζουν, υπάρχουν πράγματα που τους κάνουν να τα ξεχνούν και να μην τα υπολογίζουν. Οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη δυστυχώς δεν προλαβαίνουν να θυμηθούν,  ότι μπορεί κανείς να συζητήσει με τα συναισθήματά του.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τάξεις Ε, Β, Α1, Α2, Βιβλία σε ρόδες. Παιχνίδια

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ έφθασαν στο σχολείο μας!

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να καλλιεργήσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και την πρακτική του δανεισμού. Τα 
ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες που φθάνουν στην σχολική τάξη, όπου παραμένουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές, όχι μόνο να διαβάσουν ή να ακούσουν τα βιβλία στο σχολείο, αλλά και να δανειστούν κάποια από αυτά.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Α τάξη, project "Αλλάζω". Η ιστορία για μας και τα δικά μας ανθρωπάκια, συνεχίζεται...

Γνωρίσαμε την "Κυρά των Κυκλάμινων". Είναι μια από τις καλές νεράιδες του βουνού, που βοήθησε το μπάρμπα Μύθο να συνειδητοποιήσει, αλλά και να εκφράσει τα συναισθήματά του...
Τον πήγε και βρήκε τα έξι πρόβατα που είχαν ονόματα και χάρες συναισθημάτων, και κάθε φορά που τον πλησίαζε κάποιο απ' αυτά του, αυτός επηρεαζόταν, άλλαζε! Ένιωθε χαρά, έκπληξη, θυμό, λύπη, φόβο, αγάπη.