Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ταξιδεύοντας - Καπνικαρέα

Τοποθεσία
Το γνωστό βυζαντινό εκκλησάκι της Καπνικαρέας, βρίσκεται στον εμπορικότερο δρόμο
του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην οδό Ερμού. Καθημερινά, χιλιάδες Αθηναίοι προσπερνάνε αδιάφοροι το μικρό αυτό διαμάντι της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αγνοώντας την ανεκτίμητη αξία του.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το 1931 ο ναός πέρασε στην κατοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προς άσκηση των λατρευτικών αναγκών των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών.


Ονομασία
Το όνομα της εκκλησίας πιθανότατα προέρχεται από τον κτήτορα του ναού, ο οποίος ως «καπνικάριος» ή "καπνικάρις", στα χρόνια του Βυζαντίου, εισέπραττε τον αντίστοιχο φόρο οικοδομών. Ο καπνικός φόρος, ήταν ο φόρος καπνοδόχου, αφορούσε δηλαδή τις κατοικίες, από τις οποίες έβγαινε καπνός από στην εστία που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση ή μαγείρεμα...



οι τοιχογραφίες του ιερού και του τρούλου αποδίδονται στον μάστορα της Βυζαντινής τέχνης... κυρ-Φώτη Κόντογλου.






Εμείς τώρα... Πώς βρεθήκαμε εκεί;


Map of ΚαπνικαρέαΗ Κλειώ ήταν η μόνη που ήξερε πού βρίσκοταν η Ήρα και ο Ερμής. Είχε επικοινωνήσει μαζί τους πριν λίγες μέρες που βρίσκονταν στη Σύρο γιατί ήθελε τόσο πολύ να τους πει για την καινούρια της φίλη, τη φοιτήτρια Σοφία.



'Αφησαν λοιπόν τη φοιτήτρια να πάει στην οικογένειά της, πήραν το μετρό και ξεκίνησαν να βρούνε τους φίλους τους. Σταμάτησαν στο σταθμό που έγραφε Μοναστηράκι. Είχαν ξαναβρεθεί στο κέντρο της Αθήνας. Οι φίλοι τους, θα τους περίμεναν έξω από το εκκλησάκι της Καπνικαρέας που βρίσκεται στην οδό Ερμού. Ο Ρω, και η Κλειώ, έφτασαν σχετικά νωρίς. Ήπιαν ένα καφέ και συνάντησαν τον Μπο που είχε επισκεφτει ένα βιβλιοπωλείο κι έψαχνε να μάθει τι είναι αυτή η "διαφορετικότητα"

Στη συνέχεια....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου