Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ταξιδεύοντας - Στη λίμνη Τσιβλού


Όμορφες οι επισκέψεις μας. Όπου κι αν πήγαμε. Βέβαια η ύπαρξη σκουπιδιών παντού


ήταν απογοητευτική. 

Αναρωτιόμασταν στις συζητήσεις μας...Υπάρχει άραγε "σχολείο" που να ενημερώνει τους δασκάλους για τη σωστή περιβαλλοντική συμπεριφορά; Έτσι οι δάσκαλοι θα μπορούν με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους μαθητές τους να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να ξέρει κανείς πως να συμπεριφέρεται στη φύση. 



Υπάρχει! και δεν είναι μόνο ένα!
Μάθαμε πως υπάρχει ένα από αυτά σε ένα μέρος στην Πελοπόννησο που λέγεται Ακράτα!

Δεν είχαμε παρά να το επισκεφτούμε... 
...και το επισκεφτήκαμε...

Τι μάθαμε λοιπόν για την περιοχή της Ακράτας;

Ο μεγάλος οικισμός της Ακράτας έχει 1.781 κάτοικους. Το όνομά της είναι παραφθορά του Κράθης, ονομασία του ποταμού που την διασχίζει. Κοντά στην πόλη βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Αιγαί και το αρχαίο θέατρο της. Απέχει 70 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Εκεί βρίσκεται η λίμνη του Τσιβλού, αλλά και οι πηγές "ύδατα Στυγός"


Σας μεταφέρουμε λοιπόν την εμπειρία μας και ό,τι μάθαμε...

1. Η Λίμνη Τσιβλού
Βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και στον Χελμό σε υψόμετρο 800 μέτρα.  Εδώ λοιπόν σ' αυτή τη λίμνη περπατήσαμε γύρω γύρω από αυτήν και μάθαμε την ιστορία της. Είναι μια "νέα" λίμνη, ηλικίας 102 ετών. 


 Τίποτα ιδιαίτερο ηλικιακά για τη φύση, αλλά πολύ μεγάλη για άνθρωπο... Όμως δεν είναι άνθρωπος, είναι λίμνη είναι φύση, είναι περιβάλλον... ποια είναι λοιπόν η ιστορία της;



Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913 όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και βάθος 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου.



Μια και πλησιάζουν Χριστούγεννα βέβαια, είπαμε να κάνουμε τις επανακυκλώσιμες αφεντιές μας στολίδια, σε ένα δέντρο κοντά στη λίμνη! Ετοιμαστήκαμε, φωτογραφηθήκαμε και αποχωρήσαμε χωρίς ίχνη...
 

Ο Στάθης όταν βγήκε από τη λίμνη
Καθώς κάναμε το γύρο της λίμνης, προσέξαμε κάτι ψαράκια που κολυμπούσαν. Μας είδαν κι αυτά!
Ένα από τα ψαράκια μας φώναξε και ήθελε να μας γνωρίσει! Πήγαμε στην άκρη της λίμνης. Συστηθήκαμε. Μας συστήθηκε κι αυτός! Κράτησε για λίγο την αναπνοή του και βγήκε έξω από το νερό!!!
Ο Στάθης (βοτσαλογραφία) 
Μας είπε ότι λέγεται Στάθης! Μας είδε διαφορετικούς και μας άνοιξε την καρδιά του. Μας είπε πόσο στεναχωρημένος είναι με τους τους ανθρώπους που πηγαίνουν εκεί και είναι απρόσεκτοι. Που αντί να μοιραστούν την ομορφιά της φύσης με τα πλάσματά της, τη γεμίζουν σκουπίδια και τρομάζουν ό,τι ζει στη λίμνη... 

Μας άφησε άφωνους όταν μας είπε να κοιτάξουμε απέναντι από κει που καθόμασταν. Μας ρώτησε τι βλέπουμε. Εμείς βλέπαμε αυτό...

Στάθης: Λοιπόν τι βλέπετε;
Εμείς: Μια πλαγιά να καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης. 
Στάθης: Ωραία, ξέρετε πώς το λένε αυτό οι άνθρωποι;
Εμείς: Πώς;
Στάθης: Συμμετρία!
Εμείς: Α! ναι, και;
Στάθης: Όταν το πετυχαίνουν στα έργα τους οι άνθρωποι, τότε λένε ότι ξέρουν μαθηματικά, ότι κάνουν τέχνη. 
Εμείς: Τι θέλεις να πεις;
Στάθης: Ότι αυτό που λένε τέχνη οι άνθρωποι για τη φύση είναι "φύση", είναι καθημερινότητα. Αυτά τα μαθηματικά που "ανακαλύπτουν" οι άνθρωποι, είναι απλά "φύση". Όλα είναι στη φύση. Αλλά πρέπει να ξέρεις να τα βλέπεις. Δεν συμφωνείτε ότι οι άνθρωποι έφτασαν να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους, που τους λένε "μουσεία φυσικής ιστορίας" μόνο και μόνο για να πηγαίνουν εκεί να βλέπουν φυσικά θέματα που είναι νεκρά; Αφού μπορούν να τα δουν ζωντανά γιατί το κάνουν αυτό; Επειδή δεν θέλουν να λερωθούν; Αν είναι αυτό, τότε αφού δεν τους αρέσει να λερώνονται γιατί λερώνουν τη φύση; Δεν είναι άδικο; Και τελικά είναι... "ανθρώπινο"; Συμφωνείτε;
Εμείς: Ναι Στάθη, έτσι είναι...(και νιώσαμε περήφανοι που είμαστε καπάκια)

Τι άλλο να του λέγαμε; Του υποσχεθήκαμε να μεταφέρουμε τα παράπονά του στους μαθητές του 14ου Ηρακλείου. Του είπαμε να μην απογοητεύεται. Υπάρχει ελπίδα!


Ο Στάθης μας υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να στείλει κάτι για τους φίλους μας στο Ηράκλειο Αττικής. Τον ρωτήσαμε τι σκοπεύει να κάνει. Μας χαμογέλασε και μας είπε...θα δείτε, θα δείτε...


2. Ύδατα Στυγός
Nuvola apps kaboodle.png ΣΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ, στις πηγές του ποταμού ΚΡΑΘΗ στον ΧΕΛΜΟ της ΑΧΑΪΑΣ

Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό της Αχαΐας σε
υψόμετρο 2.100 μέτρα. Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φύλαγαν μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Πιστευόταν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από εκεί, από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας.



Στην Τιτανομαχία ήταν με το μέρος του Δία, όταν αυτός πολέμησε τον πατέρα του τον Κρόνο. Παιδιά της ήταν ο Κράτος, η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη. Στα ύδατα της Στύγας ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος. Ήταν ο μεγαλύτερος όρκος που μπορούσε να κάνει ένας θεός και εκεί εξέτιαν την ποινή τους οι θεοί όταν ήταν τιμωρημένοι. 

Έλεγαν πως όποιο ον ζωντανό έπινε από το νερό της πέθαινε, και οποιοδήποτε μέταλλο το βουτούσαν στο νερά της έλιωνε. Εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το τι πρέπει να ξέρει κανείς για τα οικοσυστήματα και ειδικά για τη λίμνη του Τσιβλού...θα τα βρείτε εδώ...Πόσα πια να γράψουμε εμείς, τέσσερα επανακυκλωμένα ανθρωπάκια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου