Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ταξιδεύοντας 6 - Ακρόπολη...

Στην "άκρη της πόλης" λοιπόν!!!
Προφανώς η Αθήνα δεν ήταν πάντα έτσι!
Με δεδομένη τη σημερινή θέση του βράχου ......Ή η "Ακρόπολη" μετακινήθηκε προς το κέντρο της Αθήνας ή η Αθήνα καθώς επεκτάθηκε ως πόλη, αγκάλιασε την "Ακρόπολη "...













Ο Μπο,ο Ρω,η Κλειώ και η Ήρα ταξιδεύουν χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν, στα χρόνια του 5oυ αιώνα π.Χ. και περιπλανιούνται στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Ακρόπολης.


Ιστορικά...

  • Τι σημαίνει ή λέξη Ακρόπολη;

Ακρόπολη σημαίνει το άκρο της πόλης. Ο βράχος ήταν το ψηλότερο σημείο της πόλης, το "άκρος " της. Ηταν γεμάτος ιερά, ναούς, αγάλματα, βωμούς, αφιερώματα.

  • Σε ποια θεά ήταν αφιερωμένος ο ναός του Παρθενώνα ;

Ήταν ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης.

  • Γιατί ονομάστηκε Αθήνα η πόλη αυτή;

Δυο θεοί φίλονικούσαν σύμφωνα με τη μυθολογία για την προστασία της ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας και η θεά της σοφίας Αθηνά. Ο Ποσειδώνας πρόσφερε μια πηγή ή το άλογο του και η Αθήνα την ελιά.Ο μυθικός βασιλιάς Κέκροπας επέλεξε την ελιά.Έτσι η πόλη πήρε το όνομα της Αθηνάς.
  • Τι ήταν το Ηρώδειο;

Ήταν ρωμαϊκό ωδείο που χρησιμοποιούνταν για μουσικές εκδηλώσεις.

  • Τι βλέπεις από το βράχο της Ακρόπολης;

Από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα βλέπουμε το θέατρο του Διονύσου το και το Ηρώδειο. Στην απέναντι πλευρά εντοπίζουμε το λόφο του Φιλοπάππου, το ναό του Ολυμπίου Διός και την πύλη του Αδριανού που αποτελούσε το όριο της αρχαίας πόλης.


Εμείς...
Αφού είδαμε τις φωτογραφίες των ταξιδευτών του ονείρου,  αναρωτηθήκαμε για το πού βρίσκονται. Ανακαλέσαμε στη μνήμη μας αυτά που είχαμε μάθει στο μάθημα της ιστορίας για τους θεούς και τους ναούς τους.

Συζητήσαμε για πιθανά συναισθήματα που ένιωσαν και εντυπώσεις που σχημάτισαν οι ταξιδευτές σ' αυτό το σταθμό τους... στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Επιστρατεύσαμε τη φαντασία μας και τη δημιουργήσαμε ένα "βιβλίο" με θέμα την Ακρόπολη. Ήταν ένα βιβλίο διαφορετικό όμως, όχι όπως τα άλλα..
Οι σελίδες του... κομμάτια από τέντα. Τα κόψαμε και αφού χωριστήκαμε.... ομαδοσυνεργατικά, δημιουργήσαμε!






















 Στη συνέχεια διαπιστώσαμε πως ως βιβλίο δεν θα το χαιρόμαστε κάθε φορά που θέλουμε. Έτσι λοιπόν, όπως μπορεί να συμβεί σε ένα μεγάλο ταξίδι, αλλάξαμε πορεία!
Ξαναχωρίσαμε τις σελίδες του βιβλίου και σε συνεργασία με την κ. Λία, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας, τα κάναμε καδράκια. Στολίσαμε την αίθουσά μας!

Έτσι θα τα βλέπουμε, γυρνώντας απλά το βλέμμα μας...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου